Over ons


Op 8 oktober 2018 openden de ervaringsdeskundige vrijwilligers: Foffi, Maria, Kristien, Leila, Ellen, Kristel, Irma, Sarah, Danielle, Gulsun, Birsen, Ann, Erik, Nathalie, Stefany, Viviana, Andrea, Inge, Sandra en Barbara, op de Zandstraat in Maasmechelen het inloophuis Limani.

Ze wilden (ex) kankerpatiënten en hun familieleden: gasten van elke generatie, jong of oud, man of vrouw, ongeacht zijn of haar achtergrond, identiteit of afkomst opvangen en op een ontspannende manier tijdens hun ziekteproces ondersteunen. Allen hadden ze op een of andere manier kanker van dichtbij ervaren en wisten ze welke vergaande impact deze ziekte op iemands leven heeft. Tegelijkertijd zagen ze ook de gevolgen ervan op hun familieleden weerspiegeld.

Ze begonnen koffiemomenten met lotgenoten te organiseren. Wens(t)en de gasten (nog) niet te praten over wat er op hun hart ligt, dan konden ze kiezen om op een gezellige en ongedwongen manier hun gedachten te verzetten door aan te sluiten bij de workshops: yoga, samen schilderen, bloemschikken, zachte (onco)massages, bosbaden, gezond koken, voetreflex behandelingen. En zonder dat de gasten het beseften, praatten ze meer en meer tijdens deze ongedwongen momenten waardoor een open sfeer ontstond van begrip en thuiskomen.

Op 1 december 2019 verhuisde het inloophuis naar de Rijksweg 291 B1 in Maasmechelen. Op deze centrale locatie was/is het huis beter bereikbaar voor gasten uit Lanaken, Dilsen-Stokkem, Neeroeteren, Maaseik, Riemst, Bilzen, Genk, As, Oudsbergen, Zutendaal.

De werking werd verdergezet op de nieuwe locatie. Op de Rijksweg vergrootte de capaciteit van de workshopruimte waardoor er ook yoga bij gegeven kan worden en er 8 gasten per workshop ontvangen kunnen worden.

Elke workshop kost 3 euro voor een (ex) kankerpatiënt(e) en zijn/haar naaste(n). Het huis biedt de gasten een 10-beurtenkaart aan die geldig is voor alle workshops maar vraagt om op voorhand zich in te schrijven omdat het aantal plaatsen beperkt is.

Op vraag van de gasten wordt het aanbod regelmatig uitgebreid of aangepast. Op dit moment zijn er creatieve workshops, meditatie, Look Good Feel Better sessies, seniorenwandelingen met begeleiding, gezelschapsspel namiddagen, speeldagen voor (klein)kinderen van onze gasten, warme huiskamer gesprekken (een op een of in groep), aquatherapie, reiki, bakworkshops, mindfulness, aloë vera infosessies, herbalancerende zachte hoofd-, hand- en lichaamsmassages.

Door te luisteren naar de noden van de gasten, heeft het huis sociale instanties benaderd en maakt nu deel uit de Eerstelijnszone/eerstelijnszorg Maasland. Hierdoor kunnen de gasten sneller doorverwezen worden en tijdig de juiste informatie krijgen die ze als gezin nodig hebben om te overleven. Tevens worden er (op vraag) sensibiliserende infosessies gegeven over de traumatische impact van kanker op de verschillende leden van het gezin en hun naasten.

Geleidelijk aan heeft het huis zich ook ontplooid als een sociaal toeristische organisatie dankzij de samenwerking met verschillende armoede-organisaties en richt laagdrempelige gezinsweekends en daguitstappen in.

Kom en maak kennis met Limani , een haven, een rustplek in de drukte.

Geef jezelf de kans om op adem te komen, om uit te rusten en terug energie op te doen zodat je straks weer je leven kan oppakken.

Want je bent niet (meer) alleen

Wees welkom